Spiegeltje spiegeltje aan de wand…wat is er met mijn persoonlijkheid aan de hand? Deel I

Een paar maanden geleden zat ik te praten met een maatje van mijn werk. We hadden het voornamelijk over psychologie want we zijn beide gek op spitten in het menselijk brein, de psyche dan…niet echt natuurlijk. Hoe werken mensen? Waarom doen mensen zoals ze doen? Hoe komt het dat ze bepaalde keuzes wel of niet maken? Op een gegeven moment vroeg hij me of ik wist welk persoonlijkheidstype ik was. Ik had geen idee wat hij bedoelde maar ik ben hem zeer dankbaar dat hij het me heeft uitgelegd. Want…er werd mij het een en ander duidelijk…

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) werd voor het eerst gepubliceerd in 1943 door Katharine Briggs en haar moeder, Isabel Myers, gebaseerd op het onderzoek en werk van Carl Jung. Het doel van deze tool begon als een mogelijkheid voor individuen om zichzelf en elkaar beter te begrijpen, door zestien verschillende persoonlijkheidstypes te identificeren.

De zestien persoonlijkheidstypes zijn gebaseerd op het werk van Carl Jungs theorie van het psychologische type dat de persoonlijkheid van een individu beschrijft in vier dimensies:

Waar aandacht is gericht: Extravert (E) versus Introvert (I) 

De methode-informatie wordt ontvangen: Intuïtie (N) versus Sensing (S) 

Hoe beslissingen worden genomen: Voelen (F) versus Denken (T)

Hoe individuen omgaan met de wereld: Beoordelen (J) versus Waarnemen (P). 

Van elk van deze paren leunt een persoonlijkheid naar één kant, toont een voorkeur aan en maakt een code van vier letters zoals ISTJ (Myers, 1998). Ook is er van elke persoonlijkheidstype een verdeling van:

-A (Assertief)

-T (Turbulent)

Of je een type A of T bent wordt vaak pas na het nemen van de test weergegeven. In het tabel hier onder is goed te zien welk type welke vaardigheden het sterkste gebruikt.

16 persoonlijkheidstypes van Myers-Briggs

Zoals je in het bovenstaande tabel kan zien is bij elk persoonlijkheidstype heel duidelijk vermeld wat de dominante factor is. Ik heb type INFJ-t en bij deze is de intuïtie de dominante factor. Mijn halve leven heb ik mijn intuïtie (team in m’n hoofd) genegeerd. Ik durfde er gewoonweg niet op te vertrouwen. Pas toen ik mijn team accepteerde in 2009 leerde ik dit. Ook voelde ik me vaak abnormaal om zo maar blind op mijn intuïtie te vertrouwen. Deze behoefte en neiging had ik wel vaak maar deed het niet uit angst. Elke psycholoog verklaart me voor gek als ik dit zeg maar ik doe dat nu wel. Ik vertrouw op een denkbeeldig meisje van 5 (dit klinkt echt maf) Ik heb eerst haar nare referenties moeten helen want deze stonden ons oordelen dikwijls in de weg. Maar toen dit gedaan was bleef er een vrolijk meisje over die de wereld nog echt door de ogen kan ervaren van een 5 jarige. Zij let op en ziet dingen die volwassen mensen al niet meer zien of opmerken. Ik moest weer leren vertrouwen want je intuïtie is een krachtige tool. Toen ik de test had gedaan zag ik dat sterk vertrouwen op je intuïtie niet zo heel vreemd was voor mijn type.

Wat mijn uitslag was (ooeps, heb ik al vermeld) en wat er allemaal duidelijk werd zal ik in een vervolg blog hierop delen. Voor nu nodig ik jullie uit om zelf ook de test eens te doen als je dat leuk lijkt. Voor mij was het superrrr leerzaam en ik ben benieuwd naar jullie uitslagen. Als je deze wil delen laat het me maar weten op mijn FB page. Good luck!

Door te klikken op de link hier onder ga je naar de gratis persoonlijkheidstest:

https://www.16personalities.com/nl/persoonlijkheidstest