Geen geld? Geen rechtshulp!

In het volgende blog wil ik het hebben over het belang van rechtshulp voor mensen die financieel niet veel te besteden hebben. Wellicht heb je op het nieuws of de krant hier berichten over gehoord. Minister Sander Dekker (VVD) wil het aantal gesubsidieerde juridische procedures verminderen. Er zou 125 miljoen extra geld nodig zijn om mensen met een klein budget hulp te kunnen blijven verlenen met juridische geschillen. Hij overweegt om dit niet te doen en zegt dus eigenlijk dat mensen met weinig geld zelf hun juridische kosten maar moeten betalen. Ik hoop dat hij wel budget heeft voor de gevolgen van deze beslissing. In dit blog wil ik vertellen wat de noodzaak voor mij was.

Ik heb het afgelopen jaar niet zo heel veel geblogd. De reden hiervan was o.a. dat ik had heeeel veel stress had en moest er alles aan doen om psychisch niet van m’n padje en dakloos te raken Ik had een geschil met de gemeente Rotterdam. Ik zit in de bijstand en had gewerkt aan het project van Soa/AIDS Nederland. Ik ben dankbaar dat ik in een land leef waar iemand als ik bijstand kan vragen. Ik baal er vaak ook echt van maar ik moest mezelf de tijd en ruimte geven om in therapie te gaan om mijn jeugd te verwerken. Toch wil ik actief mee blijven doen in de maatschappij en op mijn eigen manier een steentje bijdragen dus deed ik mee aan het onderzoek en doe ik vrijwilligerswerk. Hiervoor ben ik kei hard afgestraft want het systeem is zo complex dat je vaak niet weet naar wie je voor wat moet gaan qua afdeling bij de (a)sociale dienst.

Het verwijt was dat ik mijn verdiensten niet vrijwillig en op tijd had opgegeven. Ik moest mijn verdiensten terugbetalen en kreeg een boete ter hoogte van het verdiende bedrag. Geen rekening houdend met het feit dat ik ook nog inkomstenbelasting moest betalen. Dit was een schuld van bijna 10.000 euro die ik even kreeg opgelegd. Ik flipte de pan uit natuurlijk. Het pijnlijke was dat ik het project met heel veel enthousiasme heb gedaan om er mensen mee te helpen. Ik heb meer dan 200 sekswerkers gevraagd of ze financieel uitgebuit werden en als eindstand was ik zelf de Sjaak.

Ik had zodra ik mijn contract kreeg van Soa/AIDS Nederland deze meteen opgestuurd naar, wat ik dacht, mijn werk consulent. Zij adviseerde mij om alles op te geven zodra het project klaar was en ik het geld ontvangen had. Dit omdat ik van te voren niet wist hoeveel mensen ik zou gaan interviewen en dus hoeveel ik betaald zou krijgen. Zo gezegd zo gedaan maar ik was volgens de gemeente te laat en mijn uitkering werd in januari 2018 voor drie maanden stopgezet. Dit terwijl ik net 5 maanden daarvoor urgentie heb gehad. Ik dreigde mijn huur niet meer te kunnen betalen. En de gemeente wilde niet naar mijn verhaal luisteren, ze bleven bij hun beslissing.

Gelukkig heeft een goede vriend van mij me naar het advokatenkollektief (ze hebben opzettelijk alle ‘c’ voor een ‘k’ vervangen)  in Rotterdam gebracht voor hulp. We wisten beide dat wat er nu gebeurde niet juist was. Hier ben ik enorm goed geholpen. Ik raakte compleet in paniek maar mijn advocaat was heel geduldig en heeft me erdoorheen geholpen. Ik werd overspoeld met brieven en heb mijn klantmanager huilend aan de telefoon gevraagd het terug te draaien. Ze zei letterlijk: ‘mevrouw, hier heb ik niets mee te maken en is niet mijn probleem.’ Mijn ambulant begeleider was erbij en ook zij flipte de pan uit dat ze zo bot was.

Lang verhaal en nu de hoorzitting. Ik zat met mijn advocaat in de wachtruimte voor de hoorzitting te wachten. Hij had de drie maanden stopzetting van mijn uitkering weten te voorkomen omdat er toch berekeningsfouten bleken te zijn gemaakt. Hij keek me bedenkelijk aan en zei dat hij er niet zeker van was of de boete nog meer verlaagd zou kunnen worden. Als ik teveel bijstand heb gekregen dan neem ik daar mijn verantwoordelijkheid voor en betaal ik dat gewoon terug. Ook betaalt, iedereen die werkt, belasting dus ik ook. Dat was niet het probleem. Alleen die boete was echt nog heel onterecht.

Met knikkende knieën en misselijk liep ik de zaal binnen en nam plaats. Na het pleidooi van mijn advocaat mocht ik mijn zegje doen. Ik heb ze gezegd dat ik gewoon wilde laten zien dat ik ten goede trouw heb willen zijn door te gaan werken en mensen wilde helpen. Tien jaar geleden heb ik mezelf en de Wallen in Amsterdam een belofte gedaan en die ben ik nagekomen.  Ik wil graag werken maar het moet werk zijn wat ik psychisch ook aan kan. De gemeente weet dat ik in therapie zat en ambulante hulp heb om weer op de rit te komen. Ze mochten wettelijk doen wat ze hebben gedaan maar er staat ook in de wet dat ze naar de situatie van de klant moeten kijken en dat hebben ze niet gedaan. De man van de gemeente keek me aan, zuchtte en gooide zijn pen voor zich neer en zei: ‘Waar hebben we het ook over, ik scheld de boete kwijt.’

Ik heb mijn advocaat natuurlijk bier cadeau gedaan, dat was wel het minste wat ik kon doen.

Het is echt heel belangrijk dat minder bedeelde mensen ook de mogelijkheid hebben om voor zichzelf op te kunnen komen. Zij hebben vaak met allerlei instanties te maken en daar werken mensen en mensen maken fouten. Ook kan je niet beoordelen of het iemands eigen schuld is of hij of zij arm is en in de bijstand zit. Daar zijn ook tal van redenen voor die weer bij ieder individu verschillen. Wat zal het gevolg zijn? Arme mensen zullen, omdat ze geen hulp krijgen,  vaak de Nederlandse taal niet goed spreken en geen rechten hebben gestudeerd steeds verder en verder verstrikt raken in het web van het systeem. Financiële zorgen kunnen een mens tot waanzin en helaas ook tot zelfmoord drijven. Als het web maar strak genoeg zit en er geen uitweg meer is. Daar maak ik me zorgen om. Want dit is maar 1 verhaal en ik heb mazzel gehad omdat ik een ex advocaat ken die me doorverwezen heeft. Die bereid was elke week langs te komen om te zeggen dat ik sterk moest zijn en moest blijven vechten. Niet iedereen heeft dat geluk.

Minister Dekker ik zeg je nu alvast dat als dit gebeurd je nog veel hogere kosten zal hebben.

Delen wordt zeer gewaardeerd, alvast bedankt!

 

Liefs,

Rabia Pearl

 

Filmpje van de Nederlandse orde van advocaten:

https://player.vimeo.com/video/298255126