Ik ben vandaag zo vrolijk zo vrolijk zo vrolijk. Ik ben behoorlijk vrolijk volgens mij heeft de minister mijn gebedje gehoord!

Gister (21-1-’18) keek ik even online naar wat het nieuws was. Ik heb geen tv dus dan maar even zo om toch op de hoogte te blijven van wat er speelt in het land. Mijn oog viel op een artikel over jeugdzorg en ik sprong van de bank om een dansje te maken. Zelfs mijn pleegbroer appte me om dit te vertellen. “Jeugdzorg verlengt de zorg van pleegkinderen naar 21 jaar” In het volgende blog uitleg waarom dit echt heel heel belangrijk is.

De fase van 18 jaar tot 22 jaar zijn heel erg belangrijk voor een kind. Ik zou bijna zeggen cruciaal. Dit is de fase dat een kind in de overgang zit van puber naar jonge volwassene. Dit is de meest stressvolle periode in een mensenleven. Dit is de fase waarin de kracht van de opvoeding getoetst zal worden. Heeft het kind genoeg tools in zijn/haar rugzakje meegekregen om zich in de grote mensen wereld staande te houden? Dit is de fase of een evt. psychische stoornis gaat doorzetten ja of nee. Vooral persoonlijkheidsstoornissen en PTSS komen vaak aan de oppervlakte tijdens en vlak na deze overgang. Niet bij je ouders wonen is traumatiserend en PTSS komt NA het trauma. Waarom omdat stress een hele grote trigger is.

Het doet me enorm goed om te lezen dat de pleegkinderen niet juist VOOR deze periode de deur worden uitgezet. Zo gaat het in veel gevallen helaas wel en deze kinderen zijn al voor ze begonnen zijn met het echte leven gedoomd om te falen in de maatschappij. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen maar veel pleegkinderen komen zichzelf vaak op de harde manier flink tegen als ze er alleen voor staan. Het feit dat je niet bij je ouders opgegroeid bent doet hoe dan ook iets met je ontwikkeling. Uit eigen ervaring weet ik dat mijn pleegouders heel veel ontgaan is. Ik stond op standje ‘overleven, observeren hoe het gaat bij het nieuwe gezin en aanpassen’

In de lijst hier onder heb ik wat competenties neergezet die ik graag had willen leren voor ik wegging bij jeugdzorg. Daarbij moet ik ook zeggen dat ik me dit allemaal bedacht toen ik 25 jaar of ouder was. Als kind of puber was ik hier dus helemaal niet mee bezig. Ik had 1 beroep uitgekozen wat ik wilde worden maar op een leven zonder dat beroep had ik me niet ingesteld. Later besefte ik me ook dat ik tijdens mijn werk flink in gebreke was omdat ik bepaalde vaardigheden gewoonweg niet had geleerd of bepaalde emoties niet had verwerkt. Ik hoop dat ik pleegouders en pleeegkinderen van nu een kleine indicatie kan geven qua leerdoelen die voor een pleegkind belangrijk kunnen zijn. Wellicht stof om over na te denken voordat we de eendjes, met hier en daar een kreukel in de veren, het nest laten verlaten.

Ik zal de competenties per ontwikkelingsgebied opschrijven:

Emotioneel

 • Ik had graag echt in gesprek willen gaan met andere pleegkinderen over het feit dat we pleegkinderen waren. Hoe ervaarde zij dit? Als ik nu een pleegkind zou zijn had ik een praatgroepje gestart geloof ik.
 • Ik had graag meer willen leren over de schizofrenie en de verslaving van mijn moeder. Dit was namelijk de reden dat ik niet meer bij haar woonde.
 • Ik had graag willen weten dat ik emotioneel een grote uitdaging had. Gewoon omdat ik zoveel heb meegemaakt. Gelukkig heb ik de kans gehad om later te helen maar ik was er gewoon niet op voorbereid.

Sociaal

 • Ik had graag willen leren hoe je een sociaal netwerk opbouwt en hoe je deze onderhoud. Ik ben een ramp met het onthouden van verjaardagen bv. ik denk hier gewoon echt nooit aan. Ook niet aan mijn eigen verjaardag trouwens. Vorig jaar was de eerste keer dat ik 2 maanden voor mijn verjaardag er bewust mee bezig was en dat ik een echte parelring heb gekocht voor mezelf en Parel natuurlijk.
 • Ik had graag willen leren over hoe een echte vriendschap eruit ziet. Wat doen en zeggen mensen die echt het beste met je voor hebben? Hoe filter je de rotzakken eruit? Zijn de rotzakken echt rotzakken of is dat mijn angst?
 • Ik had graag willen leren onderhandelen. Ik wil dit en jij wil dat. Hoe gaan we elkaar hierin tegemoet komen? Ik durfde en kon niet op een goede manier kenbaar maken wat ik nodig had of graag wilde.
 • Ik had nooit gewild dat jeugdzorg mijn broertje en mij gescheiden hadden. Het is heel belangrijk dat broers/zussen en de andere combinaties natuurlijk bij elkaar opgroeien want anders zullen ze een hele grote uitdaging hebben met het vormen van een band.

Cognitief/Psychisch

 • Ik had graag minimaal 1x per jaar een gesprek of onderzoek willen hebben bij de psycholoog. Dit omdat ik nu een aantal psychische aandoeningen heb die veel eerder ontdekt hadden kunnen worden.
 • Ik had graag gewild dat mijn pleegouders meer hadden geweten over de ontwikkelingspsychologie van kinderen. Dat ze wisten wat bijvoorbeeld een hechtingsstoornis is en wat de kenmerken hiervan zijn bij een kind. Ik ben nu zelf hulpverlener en toen ik mijn dossier van jeugdzorg las na mijn opleiding zag ik dat ik bijna een tekstboek voorbeeld was.
 • Ik had graag willen leren beter grenzen aan te geven en ‘Nee’ zeggen. Uit angst heb ik dit vaak niet durven doen.

Fysiek

 • Dit is het enige punt waar ik even heel diep moet nadenken en op niets kan komen. Ik ben heel erg dankbaar dat ik alle sporten heb kunnen doen die ik wilde. Ik heb 11 jaar op klassiek ballet gezeten. Ik heb paardgereden. Ik heb 7 zwemdiploma’s. Sporten heeft mij altijd op de been gehouden en zijn echt mijn grote redding en uitlaatklep geweest. Dit verschilt natuurlijk bij iedereen.

Financieel

 • Hou houd je je administratie netjes bij? Ik heb pas na mijn 25ste van mijn maatschappelijkwerker geleerd om alles in mapjes te doen en overzichtelijk te maken. Mapje huishouden en vaste lasten, mapje verzekeringen, mapje gezondheid, mapje belastingen enz. maandbegroting jaarbegroting.
 • Hoe werkt de eigen bijdrage bij de zorgverzekering?
 • Wat beteken alle cijfertjes op een loonstrookje? Netto? brutto?
 • Hoe sluit je een verzekering af?
 • Hoe betaal je de huur?
 • Hoe werkt internet bankieren?
 • Hoe vraag je iets aan bij een instantie of dergelijks?
 • Hoe doe je slim boodschappen? Ik heb Parel geleerd om op de kilo prijs te letten en hoe je % berekent van de korting of aanbiedingen. Ik kan nu met grote zekerheid zeggen dat ik een meester ben in budgetteren. Zelfs mijn maatschappelijkwerker stond vaak verbaasd hoe ik boodschappen doe of koopjes scoor.
 • Hoe moet je sparen?
 • Hoe kan je het beste investeren en hoe toets je of iets nuttig is om in te investeren?
 • Hoe zorg je ervoor dat je geen schulden krijgt of deze tot het minimale beperkt?
 • Enz. een hele waslijst maar dan wordt het blog te lang.

Huishouden

 • Hoe houd je een huishouden draaiende in combinatie met je werk?
 • Hoe kan je een systeem bedenken van wanneer en hoe je schoonmaakt? Gelukkig ben ik van mezelf heel netjes en opgeruimd maar ik merkte dat ik grote moeite had met alle ballen in de lucht houden. Volwassenen hebben zo veel taken en verantwoordelijkheden.
 • Hoe moet je gezond koken? Ik zat terug te denken en bedacht me dat mijn pleegouders heel veel uit pakjes en zakjes kookte en dat ik nooit echt goed geleerd heb over hoe bv. zelf een bouillon te trekken. in welke groente en fruit zitten welke voedingsstoffen enz. Voedsel is heel belangrijk en kan je mood behoorlijk beïnvloeden.

Werk

 • Hoe solliciteer je? Hoe maak je een goed CV? Waar moet je op letten als je gaat solliciteren?
 • Wat is werkethiek?
 • Hoe vind je een baan die echt bij je past en waar je gelukkig van word?

Gezondheid

 • Wat is goed voor jezelf zorgen? Hoe moet je je lijf serieus nemen? Ik heb mezelf in het verleden zo genegeerd merkte ik later dat ik er echt ziek van was. Ik heb bv. mij hele jeugd buikpijn gehad. Later bleek dat ik lactose intolerantie had al van baby af aan.
 • Waar kan ik welke hulp zoeken indien nodig?
 • Hoe ga je om met stress? en wat kan je er tegen doen?

Vrije tijd

 • Hoe maak je een dagindeling?
 • Hoe vermaak je jezelf als je alleen bent?
 • Waar kan ik mensen vinden die dezelfde hobby hebben of een nieuwe peergroup vinden?

Seksueel

 • Hoe is mijn seksualiteit gevormd na mijn misbruik? Hier was therapie essentieel geweest!
 • Hoe ziet een gezonde band met een partner eruit? Welke vaardigheden heeft een goede partner? Welke vaardigheden moet ik nog leren om een goede partner te zijn?
 • Hoe gaat daten?
 • Wat is veilig vrijen? Welke mogelijkheden zijn er qua anticonceptie?
 • Ook hier hoe geef je je grenzen aan of zeg je ‘Nee’

 

 

 

Delen van dit blog wordt zeer gewaardeerd!

Liefs,

Rabia Pearl