Tips en tools om een gesprek te beginnen over hyperseksualiteit en misbruik

 • Vraag na het zien van een bepaald bericht de mening van iemand anders. Misbruik in de sport bijvoorbeeld. Vraag aan iemand waarvan je weet dat hij/zij sport of die persoon de berichtgeving ook heeft gezien en wat zijn of haar mening hierover is.
 • Je zou kunnen vragen welke maatregelen andere ouders nemen om hun kinderen zo veel mogelijk te behoeden voor seksuele advertenties/media/social media enz. Het uitwisselen van tips.
 • Praat met je kind! (Als ze er oud genoeg voor zijn) Wat vinden zij hiervan?
 • Leer je kind ‘NEE’ zeggen tegen vreemde mensen. Leer ze vertrouwen op hun eigen intuïtie en leer ze zelfvertrouwen hebben.
 • Er zijn door het hele land vaak lezingen en steungroepen. Verdiep je door een lezing bij te wonden en ervaringen van anderen te horen. Dat zal je blik zeker verruimen over dit onderwerp.
 • Wellicht kun je voor jezelf eens een stukje schrijven over hoe jij over misbruik denkt. Ook als je er niet mee te maken hebt gehad. Wat is je eigen mening hierover? Zou je kunnen bedenken hoe iemand zich zou voelen als hij/zij te maken heeft gehad met misbruik?
 • Leer je kind dat hij/zij ALTIJD veilig is bij jullie als ouders. Wat er ook is thuis is de veilige haven waar ze altijd terecht kunnen.
 • Als je verandering ziet in het gedrag van je kind vraag hier naar. Creëer een veilige omgeving voor je kind om samen te praten.
 • Als je (als juf of meester) weet dat een kind geen groot sociaal netwerk heeft laat het kind weten dat ze veilig zijn bij jou plus een derde persoon. Zorg dat je jezelf als professional altijd indekt door een gesprek met een 3de persoon erbij aan te gaan. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan.
 • Laat je kind een KIND zijn.
 • Wellicht ken je een volwassen persoon die te maken heeft gehad met misbruik. Je zou begrip/interesse voor hun situatie kunnen tonen door samen een bakkie ergens te doen en te praten. Het is dan wel een kwestie van goed inschatten of die persoon er behoefte aan heeft natuurlijk. Soms kan ‘Ik hoor je’ of ‘ik ben er voor je’ al fijn zijn om te horen.
 • Als je ziet dat je kind onrealistische overtuigingen of behoeftes heeft leer ze relativeren. Leer ze zaken in perspectief te plaatsen. Gebruik voorbeelden zodat ze het voor zich kunnen zien. Kinderen zijn heel wijs maar soms is het even een kwestie van de juiste vragen stellen.
 • Leer je kind grenzen aangeven. Als iets niet ‘ok’ voelt nodig ze uit dit ook te zeggen.
 • ‘Never ever compromise youself!’ Bakken met geld verdienen door sex(afbeeldingen, films, reclame etc.) te verkopen is het niet waard! Geloof me ik kan het weten. Eigenwaarde is niet te koop. Vroeg of laat ga je nadenken over wat je hebt gedaan, kan je jezelf dan nog recht in de spiegel aankijken?
 • Therapie bij een psycholoog raad ik ook altijd aan. Je veilig voelen bij de psycholoog is heel belangrijk.
 • Laat je kind NOOIT achter bij vreemde mensen. Ook niet als het maar voor even is.
 • Weet dat misbruik heel vaak gebeurd door iemand die nauw betrokken is in het leven van een kind.
 • Misbruik gebeurd bij jongens en meisjes. Ook jongens moeten zich veilig voelen om hierover te praten.
 • Praten over seksualiteit met je kind kan je ook inzicht geven hoe zij over dit onderwerp denken. Wat is sexy en wat is seksueel? Zou bv. een vraag kunnen zijn.
 • Hoe gaan andere culturen om met seksualiteit? In Japan is het subtiel tonen van een pols al heel mooi om maar een vb. te noemen.
 • Vraag je kind of ze de boodschap van een bepaalde reclame snappen. Wat straalt het uit? Hoe komt het bij jou over?

 

Ik hoop dat deze tips en tools van nut kunnen zijn om een gesprekje aan te gaan. Het is lastig maar laten we het blijven proberen. Ik blijf geloven dat delen helen is. Delen van dit bericht wordt zeer gewaardeerd! Succes en Liefs Rabia Pearl