Misbruik in de media

Een goede vriend vroeg me pas waarom ik juist NU geen blog schreef. Misbruik is de afgelopen maanden erg actueel in het nieuws geweest. Ik heb geen tv zenders op m’n tv maar het is mij natuurlijk niet ontgaan. Hij had gelijk en ik voelde weerstand. Het voelde voor mezelf niet ok om er juist nu niets over te schrijven. Ik heb eerst voor mezelf moeten onderzoeken waar deze weerstand vandaan kwam en wat er precies aan de hand was en speelde in de media. Kwam het te dichtbij? Nee, dat was het niet. Ik ben boos en niet alleen op de misbruikers.

Staan we hier nu met z’n allen echt zo verbaasd van te kijken? Mensen met een machtspositie (ook niet altijd trouwens) die seksuele diensten opdringen aan hun ondergeschikten. Kijk, hollywood is de entertainment industrie. Overal zijn er weer nieuwe hashtags en iedereen leest erover. Maar wat gaan er eraan doen? Welke stappen gaan er nu ondernomen worden? Ik ben heel erg bang dat dit even een populair onderwerp is en dan weer in de vergetelheid raakt. Misbruik is geen entertainment.

En hollywood is maar het puntje van de ijsberg. De sport, het onderwijs, jeugdzorg, gevangenissen, kinderopvang, de politiek, defensie etc. dit zijn er maar een paar de lijst gaat nog even door. Het is echt van groot belang dat elke zaak individueel heel goed onderzocht word. En dat er met discretie en zorg naar gekeken word. Misbruik maakt een leven kapot. Ik wil er in geloven dat het dragelijk gemaakt kan worden. En ja, daar twijfel ik wel eens aan want het is niet niks en heeft grote gevolgen als het om de fysieke maar ook psychische gezondheid gaat. Maar voor dat kan gebeuren moet er eerst voor alle slachtoffers een persoon of aanspreekpunt zijn waar ze veilig hun verhaal kunnen doen. Moeten mensen weten welke signalen er zijn bij iemand die misbruik is/word. Zie link: slachtofferhulp.

Misbruik gaat volgens mij vooral om macht. Waarom gebeurt het in hollywood? Omdat ze ermee wegkwamen. Wat er nu aan het licht komt is dat iedereen in hollywood ervan af wist en decennia lang hebben mensen hun mond gehouden en kon de casting couch blijven bestaan. De acteurs hebben wel de rol plus het salaris aangenomen, ze hebben helden gespeeld in de films maar ze zwegen in het echte leven. En de daders konden hun gang blijven gaan. Tegen deze mensen zeg ik Fuck you. Je wist het maar je deed niets.

Er zijn een aantal acteurs geweest die zich gelukkig wel hebben uitgesproken maar deze zijn decennia lang stelselmatig genegeerd of op een black list gezet. Of acteurs/entertainers die uit het niets ineens bekend werden en na hun succes even snel weer verdwenen? Dit heb ik altijd zo vreemd gevonden. Hoe bekender je word hoe gekker de mensen waar je je tussen begeeft. Parel heeft me jaren geleden gevraagd, we lazen een interview van de Harry Potter acteur Daniel Radcliffe, hoe het zat. Het blijkt (ik heb hem zelf niet persoonlijk gesproken om te vragen of het waar was) dat hij na de Harry Potter films aan de drank is geraakt. Daniel Radcliffe is de enige acteur die Parel echt leuk (sympathiek) vind. Ze vroeg me wat er met hem gebeurd zou kunnen zijn dat hij zo verdrietig is geworden. De hele wereld heeft hem gevolgd toen hij opgroeide gedurende de films. Ze is boos omdat er niemand voor Harry Potter was die even met hem heeft gepraat om te vragen of het wel goed met hem ging.

Wie wil er nou over misbruik praten? En dan denk ik ook aan iedereen die er buiten hw (ik schrijf hw ik kan die naam niet meer zien) zich inzetten om misbruik bespreekbaar te maken. Ik hoef zelf geen veer in m’n @. Ik bedoel andere bloggers, schrijvers, sprekers, ervaringsdeskundigen etc. deze mensen doen dit echt niet voor hun lol. We zijn op een missie. Niet eens perse voor onszelf maar voor de toekomst van de maatschappij waarin we leven. Zij snappen dat kinderen de toekomst zijn. Jezelf kwetsbaar op durven te stellen met een grote kans dat je genegeerd word of niet serieus genomen. Of erger nog als entertainment word gezien. Lezen over de ellende van anderen en blij zijn dat het ze zelf niet is overkomen. Mensen, hier gaan we de mist in.

Delen is Helen. Laten we eens een gesprek hebben over misbruik. Dat is mijn wens voor 2018.

www.slachtofferhulp.nl