De Yoni tempel

Voor het volgende blog heb ik Zoa en Gyonne gevraagd om ons meer te vertellen over de Yoni tempel. Ik had geen idee wat ik me erbij voor moest stellen. Zoa nodigde mij uit om een sessie bij te wonen. Dit was een bijzondere en geheel nieuwe ervaring voor me. Het deed me goed om te zien dat de dames die er waren zich veilig voelde om hun vrouwelijkheid en alles wat daarbij komt kijken durfde te delen. De rituelen voelde wat onwennig maar er was die avond diep contact van hart tot hart. Ik wil Zoa en Gyonne beide bedanken voor deze unieke ervaring en succes wensen met alles wat ze doen. Kwetsbaarheid en kracht gaan hand in hand. Liefs Rabia Pearl.

 

Wat is de Yoni tempel

Het is voor mij de plek, vooral voor vrouwen, om te verbinden en een heilige ruimte die voelt als de baarmoeder waar we onze oorsprong mogen ervaren. Waar we thuis mogen komen in onszelf, in zusterschap en liefde.

 

Wat betekent Yoni

Het is een Sanskriet woord voor baarmoeder. De eileiders, eierstokken, de baarmoeder, vagina en vulva. Alles samen is de Yoni. Een heilig woord voor het meest vrouwelijke orgaan.

 

Hoe is het idee ontstaan om de Yoni tempel te beginnen

Het begon vanuit een gemis vanuit mezelf naar zachtheid, verbinding en harmonie in de samenleving. We willen in de Yoni tempel een plek bieden om vrouwen te ontvangen zoals ze zijn. Een plek om te helen, los ta laten en onze waardigheid te herinneren.

 

Wanneer en hoe uitte dat gemis zich in jullie dagelijks leven

In koor roepen Zoa en Gyonne: ‘wanneer niet?’.

Gyonne: 9 van de 10 keer voor mij, als ik op straat loop zie ik dat mensen heel erg op zichzelf gericht zijn. Ze schreeuwen naar elkaar en/of zien elkaar niet. Qua energetische ruimte krijg ik vaak niet de mogelijkheid om met ze in gesprek te gaan. In de Yoni tempel ervaar ik wel de mogelijkheid om dat contact aan te gaan.

Zoa: Ik mis het bijna altijd het gevoel om volledig kwetsbaar te kunnen zijn, waar ik ook kom. Ik verlang ernaar om kwetsbaar te kunnen zijn en mijn duistere kanten volledig welkom te kunnen heten. Deze mogen geliefd, omarmd en gezien worden. Denk maar eens hoe vaak je echt eerlijk antwoord geeft aan mensen als ze je vragen hoe het gaat. Ik probeer op die momenten zo goed als het gaat echt te delen wat ik voel. Dat zijn mensen niet gewend.

Wat houd dat voor jullie in om je volledig kwetsbaar te kunnen laten zien, het is een mooi begrip maar hoe doe je dat

Gyonne: Ik ben opgevoed om vanuit de ratio te handelen. Terwijl ik van nature veel meer een gevoelsmens ben. Ik heb hier veel fysieke klachten aan overgehouden. Door te kunnen uitspreken wat ik voel, dus moeilijke dingen te kunnen benoemen, ben ik op mijn pad van heling beland. Vaak als je over moeilijke dingen praat dan voelen mensen zich snel ongemakkelijk. Daarom dacht ik vroeger dat ik nooit over mijn ongemakkelijke gevoelens mocht praten. Ik wilde mensen niet belasten of vervelend laten voelen. Maar door er juist over te praten en het te uiten leef ik nu voor bijna 80% pijn vrij. Dat heeft kwetsbaarheid mij gebracht.

Zoa: kwetsbaarheid is voor mij de stroom van gevoelens die zich wil laten zien. Verbonden zijn met alles wat er in jou lichaam gebeurd en wat voelbaar is en dat je daar uitdrukking aan mag geven.

Gyonne: we leven in een maatschappij waarbij het rekening houden met anderen voorop staat. Dan is kwetsbaarheid een vreemd begrip om daaraan toe te voegen. Want dat is rekening houden met jezelf. We doen ons best om anderen niet teleur te stellen.

Wat is een vrouwencirkel

Gyonne: Een vrouwencirkel is iets dat je moet ervaren, het is een reeks van rituelen om bij jezelf naar binnen te kunnen keren. Wij begeleiden deze. Het is niet met je ratio te snappen je moet het voelen. Tijdens een cirkel keren we naar binnen, ontvangen we onze eigen signalen en komen we verder op onze pad van heling.

Zoa: Een vrouwencirkel is een veilige plek om in zusterschap op te laden, om te delen en te helen. Om jezelf als vrouw te leren kennen in al haar facetten. Vrouw zijn is iets magisch, we hebben de wereld met onze vrouwen kracht veel te brengen. We hebben zoveel gaven. In een vrouwencirkel kun je dit allemaal ontdekken.

 

Wat voor reacties krijgen jullie zoal tijdens de vrouwencirkel, hoe reageer je op een vrouw als ze zich helemaal kan en durft te openen

Het is een kwestie van aanvoelen en vragen wat iemand nodig heeft op dat moment. De ander aan te moedigen om gevoelens er te laten zijn en daaraan een stem te geven. Erkenning en steun bij elkaar vinden in alle veiligheid. Het is fijn om je hart te kunnen openen naar een andere persoon en deze in alle volledigheid te kunnen zien en ontvangen.

De reacties die we krijgen van vrouwen die zich gehoord voelen, gezien voelen en verast zijn, door wat er samen mogelijk is in zo’n korte tijd. Zoveel liefde die voelbaar is, zoveel diepgang en verbinding. Wow.

 

Wat zouden jullie de lezers willen meegeven

Gyonne: wat bij mij direct heel sterk naar boven komt is dat ik mijn woorden vooral naar de jongeren wil richten, ik ben zelf 23 jaar. Ik wil zeggen dat Het allemaal oké is. Ook waar je nu in je leven staat. Het is oké, om hulp te vragen als je het soms even niet meer weet.
Ik zou zeggen: (jonge) vrouwen, kom langs en ervaar de verbinding waar we zo lang naar op zoek zijn geweest.

Zoa: wees welkom om jezelf te ontdekken, vrouwen van alle leeftijden. Of je nou een jong meisje bent die net is gaan menstrueren of moeder bent. Of je nu in de overgang bent of in het stadium verkeerd van de wijze vrouw. In de vrouwencirkels faciliteren wij de mogelijkheid om alle fasen en facetten van ons vrouw zijn te verbinden. Het kan een beginpunt zijn om jezelf te leren kennen en je vrouw zijn te herwaarderen. Door nieuwe inzichten zal je leven veranderen. Een vrouwencirkel is een krachtige tool als beginpunt voor vrouwen om verandering teweeg te brengen in de samenleving.

 

Fotografie: Rabia Pearl

Website Yoni tempel: www.yonitempel.nl