Black Impact

Voor het volgende gastblog heb ik een gesprek gehad met een inspirerende Antilliaanse kapster. Ze is altijd enthousiast en beoefend haar vak met haar hart. Ze heeft een eigen kapper/beauty salon in Rotterdam en streeft ernaar om mensen er mooi en verzorgd uit te laten zien om op deze manier lekker in hun vel te zitten. Naast haar vak zie ik ook dat ze een goede vrouwelijke ondernemer is. Hoe heeft ze dat toch gedaan om in de crisistijd een zaak op te zetten en deze draaiende te houden. Daar heb je wel een potje LEF voor nodig!

Waarom heb je voor het kappersvak gekozen

Ik knip al haren vanaf toen ik 16 jaar was. Toen ik 22 jaar was ben ik van Curaçao naar Nederland verhuisd. Ik knipte nog wel thuis, voor de fun maar ik was ook gewoon in loondienst. In 2003 zei mijn huidige man dat hij het heel gezellig vond al die kappersklanten in huis, die vaak tot heel laat bleven plakken, maar als ik een eigen zaak zou hebben dan wist hij zeker dat ze ook weer op tijd naar huis gingen. Hier had hij wel gelijk in en dat zette mij aan het denken.

We zijn toen op zoek gegaan naar een pand en zo kwamen we in Rotterdam terecht. We vonden een pand, groot en prachtig! 300 vierkante meter boven en beneden. Maar ja, ik ben alleen maar kapster, ik knip en doe haren dus voor mij alleen was het veel te groot. Toen kwamen we op het idee om er een beauty salon van te maken met alle disciplines in de schoonheid branche.

Zo kwam Hair & Beauty Salon Shudy tot stand. Deze zaak hebben we van 2004 tot 2008 gehad. Wegens omstandigheden heb ik deze zaak moeten sluiten. Soms gaat zaken doen niet helemaal zoals gepland. Ik ben toen weer gaan werken voor een baas maar heb uiteindelijk weer kunnen starten.

 

 

Hoe heb je je als kapster verdiept in het ondernemen, had je er verstand van

Nee, helemaal niet! Ik heb de opleiding onderneming gedaan, ik ken heel veel kappers waar ik van heb kunnen leren, heel veel cursussen gedaan maar de beste les was het gewoon zelf te doen. Dan leer je het beste. Het stukje bedrijfsadministratie heeft mijn manen zwagers altijd gedaan. Ik heb van mijn familie veel hulp gehad. Dat stukje kon ik dus uit handen geven. Ik doe voornamelijk de inkoop, ben werkgever en kapster. Zo was de taakverdeling.

 

Wat zijn enkele eigenschappen die moet hebben om ondernemer te worden

Het is afhankelijk van hoe je zelf bent. Je kunt bijvoorbeeld niet goed zijn in het ondernemen maar wel een hele goede kapper zijn. De combinatie daarvan moet je zelf denk ik vinden. Ik was ook geen ondernemer, dat ben ik geworden. Ik was een goede kapster en dat was het enige wat ik kon doen. Al doende heb ik het ondernemerschap geleerd. Je leert echt heel veel. Je kunt het van anderen horen hoe je het kan doen maar uiteindelijk vind je je eigen draai vanzelf.

 

Tijdens het feest van het 5 jarig bestaan van je zaak heb ik aan alle klanten gevraagd of ze jou in 1 woord konden beschrijven. Allemaal zeiden ze zonder na te denken:

‘Shudela is een enorme doorzetter!’

Ja, dat ben ik. Ik ben heel eerlijk, rechtstreeks en zakelijk ben ik een heel ander persoon als werkgever dan in mijn privé. Als ik iets wil dan ga ik daar ook echt voor! Ik heb heel veel LOL in mijn werk en ik houd van wat ik doe.

Dat straal je ook echt uit, zijn er tijden geweest dat dit minder was en dat je twijfelde

Ja, er zijn tijden geweest bij mijn vorige zaak dat ik dacht:

‘Dit hoef ik niet meer, ik stop ermee’

Het werd me allemaal even teveel.  Maar nu ben ik heel enthousiast en ga ik gewoon door tot aan mijn pensioen!

 

 

Vertel eens over de moeilijke tijden, want je bent tijdens de economische crisis je huidige zaak begonnen

Toen had ik er geen last van, het is meer dat ik nu last begin te krijgen van de crisis. Ik ben in 2011 begonnen, dat was in de volksmond een hele slechte tijd. Dat was in Schiedam trouwens, ik merkte nog niet zo heel veel aan de omzet. Alles ging wel goed eigenlijk, ik draaide geen verlies laat ik het zo zeggen.

Toen ik vorig jaar naar Rotterdam kwam had ik een top jaar. Maar dit jaar voel ik het wel een beetje schommelen.

 

Hoe ga je daar mee om

Je zou aanbiedingen kunnen doen maar daar ben ik niet zo van. Ik heb gemerkt dat ik dan heel veel investeer en er niet zo heel veel voor terug krijg. Ik probeer zo veel mogelijk steeds nieuwe producten aan te bieden. Ik denk dat het gewoon afwachten is tot er weer meer klanten komen.

 

Hoe motiveer jij jezelf om door te blijven gaan

De motivatie is er wel, ik werk elke dag met leuke mensen. Ik ben niet achteruit gegaan maar merk dat er ook niet veel groei is. Dit is ergens wel logisch want ik zit toch wel op een plek waar er heel veel concurrentie is. En wat er ook nog bij komt is dat als je van de ene stad naar een andere stad gaat dan neem je ook niet altijd alle klanten mee. Gelukkig gebeurt het wel dat er elke dag wel een aantal nieuwe klanten binnen komen lopen.

 

Welke opleidingen heb je precies gedaan, want je hebt je gespecialiseerd in dermatologie

Ik behandel mensen met hoofdhuidproblemen. Bij een ‘gewone’ kapper zal deze je doorsturen naar de huisarts. Als dermatoloog kan ik de klanten hier zelf mee helpen, ik heb bijvoorbeeld heel veel klanten met alopecia (kaalheid en of haarverlies)  Dit kan heel veel factoren hebben. De overgang, hormonen, stress, medicijnen etc. Ik kan haar problemen herkennen en behandelen. Dit doe ik door het probleem bij de kern aan te pakken. Ik maak vaak eerst een dermatologische foto om te zien waar het probleem is. We doen o.a. de stamcel activeren om zo de haargroei te bevorderen. Er is bij mijn zaak ook een arts aangesloten waarmee ik samenwerk. Als er klanten zijn die ik zelf niet kan helpen stuur ik door naar de arts. Zij doet PRP bloedplasma behandeling en XL hair behandeling voor het behouden van dun worden haar.

 

Je bent ook naast ondernemer een werk leer bedrijf, wat vind je belangrijk dat ze leren

Ja, dat klopt ik heb nu alleen maar stagiaires in dienst. Zij doen een kappers opleiding en bij mij lopen ze stage. Ik vind het heel belangrijk dat ze zelfstandig kunnen werken. Ze gaan bij mij meteen aan de slag met knippen en de werkzaamheden waar ze voor opgeleid worden. Ze zijn hier niet om te vegen en jassen op te hangen alleen. Ze zijn hier om te leren, ook zijn ze verplicht om zelf elke week modellen mee te nemen. Ik wil zien wat ze kunnen. Als ze alleen maar naar mij kijken hoe ik knip en haren was dan leren ze zelf niets. Zelf haren wassen, zelf knippen, zelf permanent zetten enz. aan de hand daarvan maak ik een beoordeling. En als ik zie dat ze niet enthousiast zijn dan houdt het op.

Rabia Pearl: ‘Ik vind het heel goed dat je zo met je leerlingen omgaat. De laatste keer dat ik mijn haar bij je deed liet je het een stagiair doen. Wij beide vonden dit spannend. Ik heb al niet zo heel veel haar meer en voelde dat ze tijdens het scheren wat trilde. Je stond er rustig bij en gaf haar aanwijzingen waardoor ze zelfvertrouwen kreeg en uiteindelijk mijn haar goed gedaan heeft!’

Ze zullen natuurlijk nooit precies zo als ik gaan knippen, elke kapper heeft zo zijn of haar eigen stijl maar ik hoop dat ze hun eigen draai gaan vinden. Ik leer ze de techniek zij passen het toe op hun eigen manier.

 

Werkt het kappersvak helend voor je, hoe vormt het je als persoon

Dat weet ik niet precies, wat ik wel weet is dat ik soms meer een maatschappelijk werker en psycholoog ben. Ik knip haren maar ben ook een luisterend oor voor mensen en geeft zo nu en dan advies. Ik heb een hele leuke en gezellige zaak, mensen komen hier ook voor een kipbeurt of een goed gesprek. Ik ben erg blij met mijn klanten.

Rabia Pearl: ‘een paar maanden geleden ben ik naar je toegekomen om inderdaad advies te vragen. De knipbeurt was een bijzaak. Ik had een akkefietje met mijn vriend omdat hij vond dat ik teveel temperament had. Ik weet dat jij een Nederlandse man hebt dus kwam ik even langs om te vragen hoe jullie dat doen in jullie relatie. We hebben gepraat, gelachen, mijn haar zat goed en ik had een goed advies gekregen!’

Wat inspireert jou

Ik heb niet een persoon waar ik tegen op kijk ofzo. Mijn inspiratie haal ik uit mijn werk en door constant nieuwe dingen te blijven proberen en te ondernemen. Ik houd van cursussen doen en ik ga twee keer per jaar naar een kappersbeurs. Daar haal ik mijn inspiratie vandaan. Praten met de klanten is natuurlijk ook inspirerend!

 

We leven in een maatschappij waarin er heel veel nadruk word gelegd op ‘schoonheid’ dit geeft vooral jonge mensen een grote druk om aan een bepaald ideaal te voldoen, wat is schoonheid voor jou en wat zou je deze jonge mensen mee willen geven

Ik vind dat je, voor jezelf, moet proberen er elke dag goed uit te zien. Ik vind het altijd jammer om te zien als iemand er onverzorgd uit ziet. Dat hoeft niet zo te zijn dat je je elke dag moet opmaken maar schenk aandacht aan het verzorgen van je lichaam.

Ik heb zo nu en dan een actie dat ik mijn stagiaires naar buiten stuur om de meest onverzorgde persoon van de straat te plukken en een make over te geven. Dit vonden ze wel lastig om te doen, want hoe breng je dat over naar iemand. Maar de persoon voelde zich helemaal blij toen hij de zaak verliet. Ik weet niet of er meer salons zijn die dit doen maar ik vind het belangrijk dat je er verzorgd uitziet.

Shudela, bedankt voor je gesprek! Ik wens je heel veel succes met al je plannen en hoop dat je wellicht andere vrouwen hebt kunnen aanmoedigen om ook te gaan doen waar ze gelukkig van worden. Het ondernemers vak is en blijft spannend maar het is gewoon een kwestie van doen en je hart volgen. We geloven er beide in dat het je heel veel moois zal brengen. Jij bent hier een mooi voorbeeld van!

Liefs,

Rabia Pearl