Tachmille, fitclub 010

Voor het volgende gastblog heb ik een top onderneemster gevraagd. Via via ben ik haar tegengekomen maar ik voelde meteen dat ik met haar wilde praten. Ik was erg onder de indruk toen ik haar zaak binnenstapte maar voelde dat ze dit niet zomaar voor elkaar had gekregen. Wat was haar verhaal? We raakten aan de praat en besloten zaken te gaan doen. Zij nodigt mij uit voor een radio uitzending en ik schrijf een mooi blog. Wat mij raakte was dat zij heel erg enthousiast is en haar vak kent in de onderneming. Ook zij kwam van ver en heeft kunnen helen door gewoon haar grootste passie te verwezenlijken. Hier is het verhaal van Tachmille, trotste eigenares van: Fitclub 010

 

Al van kleins af aan zei ik tegen mijn moeder dat ik mijn eigen baas wilde zijn. In wat wist ik nog niet maar het ondernemen was een droom die ik waar wilde maken. Ik wilde een internationaal zakenvrouw zijn. Om de wereld te laten zien dat ik, als Antilliaanse vrouw, succesvol kon worden in wat ik wil doen. Ik wilde niets liever dan andere vrouwen inspireren.

Mijn opa was heel erg ondernemend en van hem heb ik mijn inspiratie opgedaan. In zijn jongere jaren is hij van Madeira ( kolonie van Portugal) naar Curaçao verhuisd. Hij begon, met een karretje, fruit en groente te verkopen. Gedurende zijn leven heeft hij dit uitgebreid, hij heeft heel veel opgebouwd in Curaçao. Hij was altijd mijn voorbeeld geweest.

Ondernemen staat voor mij voor vrijheid. Vrijheid om te doen wat, hoe en wanneer ik dat wil. Zelf kunnen beslissen hoe ik mijn geld verdien en dit ook in de hand te hebben. Geld is niet het aller belangrijkste maar ik wil hier zelf de regie over hebben en niet afhankelijk zijn van iemand. Ik geloof dat ik dit kan. Het is een gevoel en moeilijk uit te leggen. Maar naar mate ik ouder werd is dit gevoel sterker geworden.

Op mijn 16 jarige leeftijd heb ik heel bewust gekozen om Internationaal Business Management te gaan studeren. Tijdens mijn opleiding heb ik stage moeten lopen en heb ik aan heel veel projecten meegewerkt. Dit was vooral in de logistiek. Hierin kon ik hard aan mijn competenties en kwaliteiten werken. Al tijdens mijn eerste stage werd mij een contract aangeboden. Toen heb ik leren onderhandelen. Ik wilde op een goede manier klaargestoomd worden om er te kunnen werken en ervaring op te doen. Hoe werkt het systeem, wat zijn de processen en hoe werkt dit van A tot Z?

Nu ik hieraan terug denk heb ik wel lef gehad en mijn eisen goed kenbaar gemaakt. Echter tijdens mijn stage zag ik dat er veel niet goed geregeld was. Hierdoor stelde ik een stappenplan op om de zaken beter te laten verlopen. Ik dacht altijd bij mijzelf: ‘Wat kan er beter?’. Hierin moet je heel creatief kunnen zijn, klant- en oplossingsgericht.

Als kind ben ik behoorlijk gepest op school. Zo erg dat ik 2 keer van school moest veranderen. Was altijd wel een beetje anders dan alle andere kinderen geweest. Had een laag zelfbeeld en voelde me niet op mijn gemak. Er werd vaak over mij heen gelopen. Echte vriendschappen sluiten ging me zwaar af. Ik denk dat ik daarom ook wel besloot om een opleiding te zoeken in de mannenwereld. Hier zou ik mezelf kunnen uitdagen om niet ‘te lief’ meer te zijn. Ik zou dan leren beter voor mezelf op te komen.

 

Ik had het gevoel dat ik niet gewaardeerd werd voor wie ik was. Hierdoor kwam ik op het punt dat ik niet meer voor een baas wilde werken. Ik wilde het zelf doen. Ik had ondertussen al bij een paar grote bedrijven gewerkt en had er nog steeds geen goed gevoel over. Er waren behoorlijk wat tegenslagen en zag mijn vaste aanstelling, op mijn 25ste, in rook opgaan toen ik zwanger werd.

Tijdens mijn zwangerschap ben ik erg veel aangekomen. Dit moest er ook weer af. Dacht bij mijzelf, ik heb 2 keuzes. Ik ga weer in de logistiek, dan heb ik zo weer een baan. Of ik ga iets voor mezelf beginnen wat ik leuk vind en door middels dit ook andere gelukkig te maken met wat ik te bieden heb. Toen kwam ik op het idee om voedingscoach te worden. Dan zou ik in deze richting een opleiding gaan doen. Ben me gaan verdiepen in het ondernemerschap en tegelijkertijd had ik ook nog wel een paar sollicitaties lopen. Wilde niet volledig in het diepe springen.

Toch was het mijn droom en besloot het niet uit het oog te verliezen. Daarna besloot ik om een opleiding te gaan volgen om voedingscoach te worden. Ik wilde het bewijs zijn dat mijn zaak en producten de moeite waard zijn. Door mijn keuze ben ik heel hard aan mezelf gaan werken om af te slanken en een gezond voedingspatroon te ontwikkelen.

 

 

Via een vriendin kreeg ik te horen dat er een pand vrij was op de West-Kruiskade!

Het was nu of nooit. Ik was niet bang, ik wist dat ik dit gewoon moest doen en vertrouwen moest hebben in mezelf. Ook toen was ik nog steeds niet vrij van uitdagingen. In het begin loop je tegen veel dingen aan en moet je nog een hoop leren. En probeer je goede samenwerkingen te vinden.

Door alles wat op mijn pad kwam, kan ik toch zeggen dat ik blij ben dat ik dit allemaal heb meegemaakt. Het heeft mij een stuk sterker gemaakt. Het heeft mij gevormd tot de zakenvrouw die ik nu ben. Door al deze lessen en tegenslagen moest ik beter gaan ondernemen. Mijn pand ben ik effectiever gaan gebruiken en stuk creatiever gaan denken. ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn bedrijf geld genereerd? Ook als ik er niet ben!’.

Ik geloof echt dat het een proces is waar je naartoe moet leven. Onderhandelen is: ‘ik wil iets, jij wilt iets, hoe kunnen wij iets voor elkaar betekenen? Hoe creëer je een win-win situatie?’ Rabia jij schrijft een mooi blog en ik nodig je uit voor mijn radioshow. Zo doen we beide ons ding.

Als boodschap heb ik dat je moet durven om groot dromen en te doen. Als je blijft dromen slaap je, als je je dromen naleeft dan worden ze ook werkelijkheid!

www.fitclub010.nl