One woman show ‘BOFkont’ -Yordhaira Moerman-

Yordhaira_Moerman

Voor mijn volgende gastblog heb ik een hele inspirerende vrouw gevraagd. Tijdens het gesprek merkte ik dat we beide dezelfde missie hebben die we, ieder op haar eigen manier, aan het vervullen zijn. Ze is heel openhartig geweest over haar reis en hoe het is om comédienne te zijn. Hoe ook zij heling vond in wat ze doet. Haar worstelingen in het leven en hoe ze de beste versie van zichzelf geworden is!

 

Spannend, 7 okt heb je in Rotterdam een comedy optreden. Waarom comedy

Ik ben eigenlijk altijd al de gangmaker geweest, zelfs vroeger op school al. Als ik het idee had dat er iemand verdrietig was dan deed ik altijd gekke dingen om iemand weer aan het lachen te krijgen. Dat zit denk ik gewoon in mijn karakter.  Ik geniet ervan als ik iemand blij kan maken.

Zo was er een vriendin, waar van haar oom net overleden was. Ze zei me dat ik de enige was die haar daarna weer zo snel aan het lachen kon maken. Zij daagde me uit om met een comedy competitie mee te doen, Fanatics, van het SKVR.

 

Zonder ervaring?

Ja, zonder ervaring, ik had nog nooit 1 grap op papier gezet. Ik dacht dat het niet een heel groot event was, ik kende het niet dus ik nam de uitdaging aan! De avond van te voren bedacht ik me:

‘Ow, ik heb morgen Fanatic! Toch maar even wat voorbereiden’

Vlak voordat ik het podium op ging keek ik de zaal in en zag dat het heel erg druk was! Ik verklaarde mezelf voor gek, 1 avond van te voren had ik me maar  voorbereid. Ik vergat bijna mijn tekst van de zenuwen. Maar ik heb het wel gedaan en ik won de finale. Ik realiseerde me dat ik het als meisje gewoon gedaan had, ik won omdat ze me grappig vonden.

Yordhaira_Moerman-05

Wat vind je van het cliché dat vrouwen helemaal niet grappig zijn

Ik zou zo graag de eerste dame willen zijn die korte metten maakt met dat cliché. Ik las eens een tekst waarin iemand beweerde dat vrouwen niet grappig kunnen zijn omdat het lust objecten zijn. Alleen als ze ‘anders’ dan anders zijn. Hier was ik het niet mee eens!

Wij kunnen ook grappig zijn, wij hebben ook een karakter en hebben een bepaalde kijk op dingen.

 

Wanneer weet je dat iets grappig is

Er zijn bepaalde dingen die je meemaakt in het dagelijks leven die altijd al wel grappig zijn. Bijvoorbeeld als iemand struikelt of iemand een ander persoon na doet. Gister was ik thuis aan het repeteren en ik maakte een grap waarom ik zelf heel hard moest lachen.

‘Yor, moest je nou om je eigen grap lachen?’

‘Ja, maar hij was echt heel grappig!’

Als ik al om mijn grap kan lachen dan wil ik dat graag delen.

 

Klopt het dat je voor comedy slim moet zijn

Serieus? Ow….eh….

Ik vind als je een target of een droom hebt en je kan dat visualiseren ondanks het feit dat deze nog heel ver weg is. Je weet wat je ervoor moet doen en welke prijs je zult moeten betalen, en je bent bereid die prijs te betalen, dan vind ik je al heel slim. Je bent dan bezig met je droom in plaats van achter de grote kudde aan te lopen. Het maakt niet uit wat je doel is. Comedy, vloggen of bloggen ga voor je doel!

Zolang je jezelf bent en doet wat JIJ leuk vind dan zal iedereen dat kunnen waarderen. Weest trots op wat JIJ doet.

 

Mijn comedy held is George Carlin, wie inspireert jou. Van wie heb je kunnen leren

Ik heb niet echt 1 specifiek persoon omdat er zoveel mensen zijn met talent waar ik van kan leren. In de comedy is het toch Najieb Amali, ik was al fan toen hij nog niet zo bekend was. Hij vindt het niet erg om aan zelfspot te doen. Ik vind hem geniaal. Hij vindt het niet erg om zijn zwakte te laten zien of te praten over moeilijke dingen en erom te lachen. Dat inspireert mij.

In het dagelijkse leven is het mijn broertje. Hij is iemand die ik wil laten zien dat ik het kan dus hij ook! Je kan je dromen waar maken. Mijn oma was ook een grote inspiratie. Zij leerde me dat mannen en vrouwen dus gelijk zijn maar zeker niet hetzelfde. Als je denkt dat je hetzelfde bent dan kan je heel hard vallen. Blijf jezelf, blijf realistisch en denk groot. Denk je klein dan blijf je klein. 

 

Hoe blijf je aan de verwachtingen van je publiek voldoen.  Is dat geen enorme druk voor je

Seks en geweld verkopen beide heel goed. Maar ik geloof ook dat als je jezelf bent je als compleet mens, met je zwakheden, je uitdagingen maar ook je blije momenten, dat ook goed genoeg is. Het is fijn dat mensen zich met je kunnen identificeren. Dit doe jij ook met je blogs, het zijn zware momenten die je deelt maar je deelt ook je maffe momenten. Die mogen er ook zijn en maken jou compleet als mens.

‘Dit heb ik meegemaakt, maar kijk ik lach!’

 

De comedy wereld is voornamelijk een mannenwereld, hoe houd jij je staande

Ik krijg deze vraag heel vaak gesteld. Het is inderdaad wel een echte mannen wereld. Je ziet helaas niet veel vrouwen in de comedy wereld. Ik probeer mij daar niet veel mee bezig te houden. Ik oefen vaak alleen in een theater of thuis. Ik ben gewoon Yordhaira en hoef me niet te bewijzen omdat het een zogenaamde mannen wereld is. Zoals ik al eerder zei, we zijn gelijk maar niet hetzelfde en dat zal mij weer heel anders maken.

 

Hoe oefen je je comedy

Ik blijf het nog altijd ‘gek’ vinden om mezelf terug te zien of voor een spiegel te oefenen. Soms droom ik ook over een grap. Ik heb een pen en papier in de buurt om het op te schrijven.  Vaak vertel ik het eerst aan een vriendin of kennis. Als zij erom moeten lachen dan zit het wel goed en dan ga ik ermee aan de slag. Ik bereid het uit of laat het zoals hij is. Als hij goed valt dan moet je er niet meer aan komen. Dan sta ik in mijn joggingbroek in het theater te oefenen. Gister heb ik trouwens in het Vroesenpark lekker in het zonnetje met 1 collega geoefend. De grassprietjes waren mijn publiek.

Yordhaira_Moerman-02

Waarom daar

Er lopen steeds mensen langs en ik wilde leren om me niet te schamen of te laten afleiden. Ik stond echt zo van:

‘Hallo dames en heren, goeden avond! Wat fijn dat jullie er zijn.’

Alleen gras om me heen….heerlijk! Soms als je je opsluit dan gebeurd er niets om je heen, als je naar buiten gaat raak je geïnspireerd door dingen om je heen die gebeuren. Bijna 70% van mijn comedy is waar met een tikkeltje overdrijven natuurlijk. Toch probeer ik real te blijven.

 

Werkt comedy helend voor je

Ja, comedy is als een soort therapie voor me. Als ik bezig ben met comedy dan vergeet ik even alle ellende om me heen. Een theater oefening die ik had bijvoorbeeld ging als volgt. Ik moest zeggen tegen mezelf, in de spiegel, wat ik mijn kleine ik wilde zeggen of adviseren als ik even terug kon gaan in de tijd. Wat had je de kleine Yordhaira willen adviseren voor de toekomst. Dat heeft me iets laten zien dat ik voorheen niet durfde of aan het ontwijken was.

Vaak als er iets erg gebeurde dan deed ik alsof dat er niet was en ging ik maar door en door. Hup, blijven lachen als het ware. Maar nu weet ik dat het niet erg is om eens verdrietig te zijn of er over te praten. Ik moest mezelf blijven aankijken en toen voelde ik het gevoel wat ik als kind dus altijd had weggestopt.

 

Ik ben heel blij om te horen dat jij ook zo met je kleine jij bezig bent. Fijn dat jij ook een knuffeltje hebt!

 

Zou je jezelf in 5 woorden kunnen beschrijven

  1. Energiek
  2. Positief
  3. Ik zie overal leerdoelen in, dus leergierig
  4. Ondernemend
  5. Betrouwbaar

 

Heb je voor dat je het podium opgaat een ritueel die je doet

Ik neem het me altijd voor maar de zenuwen die ik heb voor ik het podium opga zorgen ervoor dat ik alles even kwijt ben. Ik kan niet meer nadenken. Bidden, mediteren of op blote voeten zen worden…geloof me daar denk ik niet eens meer aan. Ik ben een totaal wrak. Als ik op het podium sta dan word ik weer mezelf. Ik wil mijn publiek niet teleurstellen. Ze kopen ten slotte wel een kaartje om mij te zien en dan wil ik ook knallen.

‘Yor, you can do this!’

 

Hoe kies je je kleding en je make-up uit voor een voorstelling

Ik vind wit heel mooi, soms weet ik het maar soms dan heb ik een paar uur voor de voorstelling nog geen idee en moet ik snel de stad in. Ik heb wel eens een optreden gedaan zonder make-up. Dit vond ik geen probleem.

 

We beide een korte documentaire bij het programma ‘Vals Plat’ gedaan. Daar vertelde je dat je een slaapstoornis hebt. Hoe gaat het nu met je

Het wordt met de jaren erger, dat blijft altijd een worsteling. Ik kan er niet omheen. Ik heb heel vaak het gevoel dat ik 200 km/pu geef op een lege tank. Alles kost voor mij dubbel zoveel energie. Toch wil ik niet dat dit mij weerhoud om mijn dromen waar te maken.

 

Waar hecht jij waarde aan

Aan principes, houd je aan je woord. Ik kan niet goed tegen onrecht en allergisch voor arrogantie. Wees gewoon jezelf en blijf trouw aan jezelf. Vergeet nooit waar je vandaan komt.

 

Wat zou je willen bereiken in het leven

Gelukkig, gezond zijn en dat als ik later terug kijk op mijn leven dat ik kan zeggen:

 ‘Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen en ik heb mensen kunnen inspireren!‘

 

Wat zou je je mede dames mee willen geven

Op een gegeven moment was ik mezelf aan het verliezen, ik ging me teveel aanpassen aan wat de maatschappij van me verwachtte. Ik ging mee in het cliché van wat mensen vinden hoe een komediante eruit moet zien. Dat heb ik nu niet meer. Ik blijf nu ten aller tijden mezelf. Ik kan grappig zijn op hakken maar ook in een joggingbroek zonder make-up. Accepteer jezelf zoals je bent, dit is mijn wens voor alle vrouwen!

 

Als laatste vraag: mag ik jouw handtekening 

Natuurlijk!

Yordhaira_Moerman-03

 

´Rabia Pearl ik vind je heel inspirerend en vond het heel leuk dat je mij hebt gevraagd om een gastblog te doen, juist omdat ik veel bewondering voor je heb in wat je doet. Het zijn mensen zoals jij die mij heel veel geleerd hebben en laten zien. Ik lees je blogs graag en zal je blijven volgen!´-Yordhaira-