Ver van je bed show

Blog 16 okt

 

De prostitutie, tja, iedereen kent het woord en weet ongeveer wel wat het concept inhoud maar er heerst nog een grote taboe op dat wereldje. Ik vraag me af ‘waarom?’ het eerste woord dat bij me te binnen schiet is schaamte. Schaamte van de prostituee zelf, schaamte van de hoerenloper, schaamte van de maatschappij…

Voor alle betrokken partijen is het geen branche waar je over naar huis wil schrijven. Het tweede woord dat bij me te binnen schiet is ‘ongelukkige mensen’. Ik kan goed observeren en ik heb in het jaar dat ik in dat wereldje zat nog nooit zo veel ongelukkige mensen bij elkaar gezien. Telkens weer vroeg ik me af wat al deze mensen om me heen gemeen hadden.  De enige conclusie die ik voor mezelf kon trekken is dat ze ALLEMAAL heel veel tekort zijn gekomen.

De prostituee, liefde, aandacht, een fijne jeugd, eigenwaarde, zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen, hoop in het leven

De hoerenloper, zelfvertrouwen (hij moet ten slotte iemand betalen om met hem naar bed te gaan), liefde, erkenning en aan het einde van zijn bezoekje heel veel geld

De pooier, respect voor vrouwen, liefde, erkenning, een fijne jeugd, eigenwaarde, hoop in het leven, gezond verstand

Ik walgde van alle 3 maar tegelijkertijd had ik ook diepe medelijden voor alle 3. Deze drie eenheid, met elkaar verbonden, iedereen speelt zijn of haar rol en niemand vraagt zich ook maar 1 seconde af hoe het met de ander gaat. Het is een hele eenzame wereld. Overal om me heen zag ik getraumatiseerde mensen. Meiden met hele schrijnende verhalen. Mensen die constant bezig waren  het werk wat ze deden te verrechtvaardigen.

‘de hoer spelen’
‘je bent een hoer’

Ik wist het niet meer. Het enige wat ik wist is dat ik heel verdrietig en ontzettend depressief was en daarom stond ik daar. In het komende blog wil ik uitleggen wat mijn band was met Jack (mijn pooier) de klanten en Soraya.

Wat voor meiden zijnvoorstelling het die de hoer spelen? Ik kon er geen vinger op leggen wat het precies was. Ik weet nog dat ik een keer een docente, in 2012 tijdens mijn opleiding, een flyer gaf voor mijn theatervoorstelling “Rood Licht”. Ze bekeek de flyer en las wat erop stond. Ik keek haar aan toen de flyer langzaam uit haar handen gleed en op de grond viel. Ze was in shock en ik zag tranen in haar ogen. Ze kon alleen mompelen: “Rabia niet jij, je bent mijn ster leerling”.
Ze had het totaal niet van me verwacht dat ik zo diep gezonken kon zijn, haar beleving van mij was totaal anders. Ik was een leerling en geen hoer. Ze heeft me aan het denken gezet.

Dit is mijn theorie, ik probeer er even heel objectief naar te kijken:

Ergens denk ik dat het onvermijdelijk was dat ik achter het raam zou belanden. Als ik kijk naar mijn verleden van verwaarlozing en misbruik. Wat heb ik al op hele jonge leeftijd geleerd?

Misbruik: Als ik het misbruik laat gebeuren en er niets over zeg alleen dan ben ik lief.

Verwaarlozing: Ik heb aandacht en een knuffel nodig.

Dit is de perfecte combinatie voor een pooier om een meisje in de prostitutie te krijgen.

Jack heeft me, hoe pijnlijk het ook is om toe te geven, niet hoeven dwingen.

‘Ik blijf bij je, ik hou van je maar je moet er wel wat voor terug doen’

Het enige wat ik zei is ‘ok’. Zo labiel was ik. Als ik ik dit nu terug lees denk ik ‘Rabia Pearl wtf where u thinking…’

Voor pooiers zijn vrouwen verkoop producten. Een stuk handelswaar waar ze flink in investeren. Natuurlijk zorgt hij dat zijn investering er representatief uit ziet, dat ze weet hoe ze met klanten moet onderhandelen, dat ze weet hoe ze te werk moet gaan en dat ze emotioneel zo dusdanig vast zit dat ze geen kant op kan. Het pooier vak zal ik nooit aanmoedigen, het is heel triest dat hij op deze manier geld wil verdienen. Ik moet wel toegeven dat ze vaak heel slim zijn en je ze niet moet onderschatten.

Gesprekje met Jack:

Jack: ‘Soraya, hoeveel geld heb je vandaag verdiend?’

Soraya: ‘Hier is al mijn geld tel maar na’

Jack: ‘Het klopt niet’

Soraya: ‘Hoezo? Het klopt niet?’

(paniek aanval op komst….Soraya heeft al de hele dag gewerkt….rug doet pijn van de hele dag op hakken staan…)

Jack: ‘Ik heb de hele dag je klanten geteld en hoe lang ze binnen waren, als ik een berekening maak dan klopt het bedrag niet wat je me nu geeft’

Soraya:’Het klopt wel’

(begint koortsachtig na te tellen in haar hoofd…..Rabia Pearl en rekenen is geen combi)

Jack:’Hoe praat je tegen mij?! Tel na!’

Soraya: ‘Het klopt gewoon!’

(door de paniek aanval lukt het niet om nog te tellen)

Jack: ‘Weet je het heel zeker?’

Soraya: ‘Nee’

(komt er niet meer zo heel zelfverzekerd uit)

Jack: ‘Tel nog een keer, je weet wat de gevolgen zullen zijn’

(voor Soraya is het langer doorwerken, helaas heeft ze een paar keer gehoord dat een meisje in de kamer naast mij door een groep jongens verkracht werd omdat ze niet genoeg geld had, ik heb haar geschreeuw nog heel lang in mijn herbelevingen gehoord)

Dit was een gesprekje om de dynamiek weer te geven tussen Soraya en Jack. Er was geen liefde. Er was geen respect. Soraya heeft zo’n lelijke kant van mannen gezien. Vernedering op vernedering. Ik kan me zo goed voorstellen dat ze boos is en mij koste wat kost wil behoeden voor deze shit. Hoe vaak heeft ze voor haar veiligheid moeten vechten of tegen klanten moeten zeggen dat ze geen seks heeft zonder condoom. Seks zonder condoom bij de hoeren! Hoe achterlijk kan je zijn… kinderzitje achter in de auto, vrouwtje thuis en bij de eerste de beste prostituee wil je seks zonder condoom. Ze snapte het gewoon niet.

Het heeft ons beeld van mannen behoorlijk vertekend. Hoe konden we in vredesnaam ooit weer ‘normaal’ naar mannen kijken of überhaupt weer van seks kunnen genieten? Zonder te faken. Zonder ze te haten.